Laptele UHT conţine conservanţi? Poate fi această tehnologie inovatoare a păstrării timp îndelungat a laptelui (UHT) adevarată fără adaos de conservanţi?

În absenţa activităţii microbiene şi datorita/in conditiile pre-sterilizării ambalajului, laptele nu mai este atât de perisabil: prin ultrapasteurizare, durata de valabilitate a produsului alimentar este prelungită, nefiind nevoie de conservanţi. Temperatura depăşeşte punctul de fierbere (135-150 grade C), iar timpul este foarte scurt, 2-4 secunde). Această etapă foarte scurtă de încălzire- urmata de răcire rapida  distruge microbii şi microorganismele, asigură păstrarea vitaminelor şi nutrienţilor, spre deosebire de fierberea obişnuită pe aragaz a laptelui crud care nu distruge toţi germenii, în schimb distruge vitaminele şi nutrienţii.

 

La ce exact se referă această tehnologie UHT şi de ce nu toate companiile au acelaşi termen de garanţie la laptele UHT ambalat Tetra Pak?

UHT vine de la "Ultra High Temperature" - temperatura ultraînaltă şi înseamnă încălzirea rapidă (2-4 secunde) la 135-150 grade C, urmată de răcirea bruscă şi ambalarea în mediu aseptic (fără microbi şi fără oxigen). Păstrarea optimă a valorii nutritive originale este asigurată datorită timpului foarte scurt de încălzire. În absenţa activităţii microbiene şi a blocajului în calea oxigenului şi luminii, laptele rămâne proaspăt o perioadă mai lungă de timp. Termenul de valabilitate variază între 3-6 luni, în funcţie de calitatea laptelui colectat din ferme (o derivată a igienei folosite în timpul mulsului, pe lângă condiţiile de manipulare şi păstrare până la momentul recepţiei în fabrică).

 

Numerele înscrise pe cutia Tetra Pak reprezintă numărul de reprocesări ale laptelui?

Nu, nicidecum, deoarece laptele nu se reprocesează. Acel număr se referă la numărul rolei pe care se tipăreşte materialul de ambalat; echipamentul de tipărit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role, iar în unele fabrici chiar 6 role. Numerele (1, 2, 3, 4 sau 5) sunt tipărite în fabricile Tetra Pak, apoi materialul ambalat este livrat clientului. În cazul în care acesta raportează un defect funcţional, trebuie identificată rola pe care s-a tipărit materialul de ambalat, pentru a-l comunica fabricii Tetra Pak şi a-l remedia.

 
De ce ar trebui să consumăm lapte UHT?

Laptele ultrapasteurizat este cel mai sigur pentru consum deoarece este ţinut timp de 2+4 secunde la la 135-150 grade Celsius, apoi răcit brusc şi ambalat în mediu aseptic (fără microbi şi fără oxigen). Astfel germenii şi microbii sunt distruşi, în timp ce nutrienţii şi vitaminele sunt păstrate. Termenul de valabilitate variază între 3-6 luni, în funcţie de calitatea laptelui colectat din ferme (o derivată a igienei folosite în timpul mulsului, pe lângă condiţiile de manipulare şi păstrare până la momentul recepţiei în fabrică). Spre deosebire de laptele UHT, laptele nepasteurizat este mai puţin sigur pentru consum deoarece, prin fierbere lentă, de exemplu pe aragaz, îşi pierde doar o parte din germeni şi microbi şi o mare parte a vitaminelor şi nutrienţilor.

 
 
Este laptele neprocesat mai bun decat cel din comert?

Laptele netratat termic poate gazdui o serie de organisme patogene care ne pot imbolnavi grav (tuberculoza, difteria, poliomielita, febra tifoida si altele). Vacile pot fi doar purtatoare de organisme daunatoare omului, fara a manifesta de multe ori, niciun simptom deosebit.

 

Are laptele neprocesat mai multe vitamine decat cel din comert ?

Vitaminele sunt sensibile la durata tratamentului termic, nu la temperatura. Prin fierberea laptelui acasa, la 100 de grade timp de 15-20 de min se pierde cea mai mare parte din ele. In fabrica tratamentul termic dureaza 2-4 secunde (de fapt este un soc termic), ceea ce face ca pierderea vitaminelor din lapte (B12, B2, A) sa fie minima (sub 10%).

 

Laptele UHT este mai scump decât laptele nepasteurizat. De ce ar trebui să consumăm un lapte mai scump?

Studii ştiinţifice au demonstrat că laptelele procesat şi ambalat este cel mai sigur pentru consum şi păstrează cel mai bine vitaminele, o informaţie care vine în sprijinul consumatorilor despre felul în care pot face alegeri alimentare mai sigure. Laptele neprocesat/ crud poate să conţină microbi periculoşi care nu sunt distruşi prin fierbere. Mai mult decât atât, procesul de fierbere poate distruge majoritatea nutrienţilor buni din lapte. Laptele procesat şi ambalat, care este cel mai sigur lapte pentru consum şi care asigură cea mai bună protecţie a vitaminelor, necesită proceduri standard şi timp pentru a fi procesat şi distribuit. De asemenea, necesită şi o investiţie în cea mai bună tehnologie ştiinţifică şi o susţinere continuă a cercetării şi metodelor de conservare. Deci, are un preţ diferit faţă de laptele neprocesat / crud.

 

Referitor la timpul îndelungat de valabilitate ce scrie pe cutia de lapte. Acel lapte e sănătos având aşa mare valabilitate de la data producerii lui?

Laptele UHT este un lapte de vacă, natural şi igienic, preferat celui pasteurizat, în special în ţări precum Germania, Spania, Franţa, Italia.

(Referinţă: acelaşi răspuns ca la întrebarea 1)

 

Este bun laptele UHT pentru copiii care au împlinit 1 an?

În general, medicii pediatri sunt de acord cu introducerea laptelui de vacă în alimentaţia copiilor, începând cu vârsta de 1 an.

 

După desigilarea cutiei de lapte UHT acesta îşi păstrează proprietăţile? La ce temperatură trebuie păstrat şi mai ales câte zile după desigilare mai poate fi consumat?

Laptele UHT îşi păstrează proprietăţile şi după desigilarea cutiei. Este recomandat ca să fie păstrat la frigider după desigilare şi consumat în următoarele 3 zile.

 

De ce este sigur pentru consum laptele ambalat dacă acesta nu este fiert?

Laptele ambalat a fost supus unei proceduri termice delicate care, în acelaşi timp, îl face sigur pentru consum şi păstrează cel mai bine vitaminele.

În general, este o procedură complexă, conformă cu standardele Uniunii Europene, care constă într-o dublă verificare a laptelui la punctul de colectare pentru verificarea calităţii acestuia şi într-o procedură sanitară şi de igienă, care face ca laptele să fie un produs sigur şi o băutură foarte bună pentru consumator.

 

Dar dacă fierbem laptele produs în gospodărie (neprocesat şi neambalat) o dată sau de două ori, nu devine sigur pentru consum?

Laptele pierde majoritatea nutrienţilor buni prin fierbere. Mai mult decât atât, laptele neprocesat poate să conţină microbi periculoşi care nu sunt distruşi doar prin simpla fierbere.

Pentru sănătatea familiei dumneavoastră, beţi lapte ambalat, care este cel mai sigur pentru consum şi care păstrează cel mai bine vitaminele. Laptele procesat şi amabalat este controlat sanitar-veterinar şi verificat de mai multe ori pe parcursul procesului de distribuţie.

 

Dar nu credeţi că uneori este mai bine să consumăm lapte crud şi să ne obişnuim corpul să lupte cu germenii?

Laptele crud poate conţine microbi periculoşi care nu sunt distruşi prin procesul obişnuit de fierbere.

Uniunea Europeană, Ministerul Sănătăţii, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi APRIL (Asociaţia patronală Română din Industria Laptelui) şi alte autorităţi şi asociaţii din întreaga lume, susţin campaniile de informare care recomandă că laptele ambalat şi procesat este cea mai sigură alegere pentru consumatorii de lapte, care păstrează cel mai bine vitaminele.

 

De ce nu s-a aflat încă de existenţa unui caz de îmbolnăvire cauzat de consumul de lapte neprocesat şi neambalat?

Acest lucru ţine numai de noroc, având în vedere cercetările ştiinţifice care demonstrează că laptele neprocesat poate conţine microbi periculoşi care nu pot fi distruşi prin procesul normal de fierbere. În plus, procesul de fierbere distruge toţi nutrienţii buni din lapte.

Din acest motiv, Uniunea Europeană a impus standarde în ceea ce priveşte producţia şi distribuţia de lapte, sugerând că laptele procesat şi ambalat este cel mai sigur pentru consum şi asigură cea mai bun protecţie a vitaminelor. Ministerul Sănătăţii, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi APRIL susţin această campanie pentru a informa opinia publică despre cele mai noi descoperiri.

 
 
Ce conţine ambalajul Tetra Pak?

Ambalajul Tetra Pak poate fi alcătuit numai din stratul de carton şi polietilenă (atât la exterior, cât şi la interior), caz în care este folosit pentru ambalarea laptelui pasteurizat. În cazul laptelui UHT se foloseşte un ambalaj special, care conţine şi folie de aluminiu la mijloc. Astfel, ambalajul păstrează intact conţinutul şi proprietăţile laptelui pe perioada de valabilitate a produsului deoarece împiedică atât pătrunderea microbilor şi germenilor, cât şi a luminii (ştiut fiind că laptele îşi modifică unele proprietăţi la contactul cu lumina ambientală).

 

Aluminiul dăunează sănătăţii şi este cancerigen. Ambalajul laptelui UHT conţine şi aluminiu. Nu afectează aluminiul proprietăţile laptelui?

Aluminiul nu intră în contact cu produsul alimentar, deoarece, interiorul pachetului este acoperit cu un strat de polietilenă alimentară.

 

De unde vine denumirea tipului de ambalaj TETRA PAK şi ce înseamnă ea mai precis?

TETRA vine de la tetraedru - primul ambalaj a fost de forma unei piramide sau tetraedru. PAK vine de la PACK (ambalaj în limba engleza).

 

Ambalajele Tetra Pak nu contribuie la poluarea mediului prin conţinutul de plastic şi aluminiu?

Ambalajele Tetra Pak sunt de tip tetraedru (sistemul Tetra-Pak la care cartonul obtinut din hartie kraft decolorata, dublat pe interior cu polietilena) sunt conforme standardelor de ambalare. Confecţionarea ambalajelor din materiale complexepresupune laminarea mai multor straturi de materiale diferite. Fiecare strat de material serveşte unei funcţii speciale în cadrul produsului finit. Firma Tetra Pak a fost

prima adeptă a conceptului de reducere a cantităţii de materiale folosite în fabricaţie.

  • cartonul din hârtie reciclabilă este principalul constituient almaterialelor complexe pentru ambalaje conferind rezistenţă şi duritate acestora.
  • polietilena reprezintă 15 – 20% din greutatea cartonului şi, cu toate că are o grosime de până la 10 microni, asigură impermeabilitatea faţă de microorganisme şi umezeală protejând produsul ambalat şi ajută la sudarea materialelor foosite între ele.
  • aluminiul este folosit sub formă de folie cu grosimea de până la 9 microni, reprezentând doar 5% din greutatea cartonului în cazul ambalării aseptice când produsul necesită o protecţie avansată faţă de oxigen, iar produsul ambalat poate fi păstrat fără a fi refrigerat, economisind astfel energie.
 
* Sursa: Tetra Pak Romania