ALBALACT a fost infiintata in 1971, intr-o vreme in care regimul comunist dorea ca fiecare judet din Romania sa dezvolte propria industrie alimentara. Dupa caderea regimului comunist, Albalact a ramas inca un deceniu in proprietatea statului, dar ca societate pe actiuni. In 1996, societatea a fost listata si la Bursa de Valori Bucuresti. 

In 1999, lipsita de investitii si tehnologie, compania a fost privatizata de stat si a devenit o societate pe actiuni cu capital integral privat. Familia Ciurtin (Petru Ciurtin si fiul sau, Raul Ciurtin) din Alba Iulia a cumparat pachetul majoritar de actiuni. 

Tot atunci, Raul Ciurtin, tanar medic aflat la inceput de drum, a preluat conducerea companiei ca administrator unic. Cativa ani mai tarziu, Raul Ciurtin a devenit Presedintele companiei, iar o buna perioada de timp a detinut si functia de Director General. Raul Ciurtin a dezvoltat compania, a lansat primele brand-uri romanești cu rezonanta, a investit constant, a inovat, a deschis cea mai moderna fabrica din Europa de Est. Crede ca succesul a venit din curajul de a merge mai departe si a alege obiective din ce in ce mai ambițioase, din investitii, din abilitatea de a aseza lucrurile in perspectiva.

In 2004, cu investitii moderne si o strategie de marketing bine orientata, Albalact a lansat primul sau brand suta la suta romanesc – Fulga - care a castigat rapid un capital de imagine urias, devenind una dintre cele mai simpatizate marci romanesti. 

“Ce vaca sunt! Am uitat sa ma prezint!”. Sunt cuvintele care au ramas in memoria colectiva si astazi, la peste 10 ani de cand Fulga a iesit in lume si a facut cunostinta cu mai micii sai consumatori. Fulga este primul brand romanesc animat construit in jurul unui personaj, un brand neconventional intr-o piata a lactatelor conservatoare si clasica.

In 2005, Albalact a trecut printr-un proces complex de schimbare a identitatii vizuale. Compania si-a recreat identitatea vizuala prin alaturarea unei inimi, al unui uger de vacuta si al unui suvoi de lapte – ca o promisiune a companiei de a oferi „Tot ce-i mai bun din lapte”. 

Cu aceasta ocazie, compania a oficializat si marca omonima “De Albalact”, cea mai veche marca a companiei, cu un portofoliu de lactate proaspete facute dupa retete vechi. De Albalact sigileaza, chiar in numele pe care il poarta, traditia companiei in prelucrarea laptelui si certifica originea naturala a materiei prime. De Albalact inseamna in primul rand untul de masa, un produs ramas neschimbat de peste 40 de ani, cu acelasi ambalaj si aceeasi reteta care l-au facut cunoscut si pe care consumatorii le apreciaza si astazi. De Albalact este de multa vreme lider de vanzari in categoria unt, reprezentand aproximativ un sfert din piata de unt, atat in volum cat si in valoare. Brand romanesc, gust bun, ingrediente naturale, calitate garantata de-a lungul timpului - sunt calitati pe care consumatorii le atribuie untului De Albalact.

In 2006, Albalact a lansat brand-ul Zuzu, cel mai important brand al companiei. Zuzu este brand-ul modern si versatil care a starnit mereu zambete si cu care compania a inovat cel mai mult.

Zuzu este brand-ul care a adus in Romania primul si cel mai folosit ambalaj modern pentru laptele proaspat – cutia de carton Tetra Top. Inovatia din 2006, dar nu numai, a dus la cresterea consumului de lapte si a facut din Zuzu liderul pietei de lapte proaspat. 

De sapte ani, Zuzu este cel mai vandut lapte din Romania!

Anii 2007 si 2008 au fost pentru Albalact anii investitiilor majore si ai consolidarii ca si companie romaneasca moderna cu viziuni europene. Albalact a deschis portile noii fabrici de la Oiejdea, din judetul Alba - una dintre cele mai mari si mai moderne investitii greenfield din Europa Centrala si de Est. 

Tot in 2008, Albalact a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al fabricii Raraul Campulung Moldovenesc, pentru a intra pe segmentul branzeturilor. Doi ani mai tarziu, Raraul devine un brand national si incepe sa-si dezvolte protofoliu de lapte si branzeturi.

An de an, Albalact a beneficiat de mariri de capital si de investitii semnificative, management-ul a fost consolidat si a fost creata si implementata o strategie de dezvoltare pe termen lung. 

Compania Albalact a avut o evolutie financiara buna inca din 2003, cand inregistra o cifra de afaceri de 6,4 milioane euro. Dupa lansarea primului brand, Fulga, afacerile companiei au inceput sa creasca. In 2005, compania Albalact a inregistrat o cifra de afaceri de 16,5 milioane euro, cu aproape 50% mai mare decat cifra de afaceri inregistrata in anul 2004  Un an mai tarziu, compania aproape si-a dublat cifra de afaceri, ajungand la 29 milioane euro (102.1 milioane lei). Si lansarea brand-ului Zuzu a adus o crestere cu 51% a cifrei de afaceri a companiei. In 2007, Albalact avea o cifra de afaceri de 42.3 milioane euro (154.6 milioane lei).

De-atunci, afacerile companiei au continuat sa creasca cu doua cifre in fiecare an.

In 2014, Albalact a ajuns la o cifra de afaceri de 474.909.116 lei (aprox. 107 milioane euro), situandu-se, astfel, pe primul loc in topul producatorilor de lactate din Romania.

Tot atunci, Albalact a facut investitii noi, de peste 8 milioane de euro, pentru modernizarea si extinderea capacitatii de productie a fabricii de la Oiejdea, din judetul Alba. Investitiile sunt menite sa sustina cresterea profitabila a companiei in urmatorii ani si sa-i consolideze pozitia pe diverse segmente de piata. 

Zuzu a venit si cu o noua inovatie in piata de lapte din Romania – bidonul de plastic cu maner, cel mai modern si mai practic ambalaj de pe piata. 

La fel ca Albalact, fabrica RARAUL din Campulung Moldovenesc are o traditie indelungata in industria lactatelor. Aflata la poalele muntelui Rarau din Bucovina, intr-unul dintre cele mai mari bazine de lapte din tara, societatea Raraul functioneaza de peste 50 de ani. 

A fost cunoscuta ca fiind cel mai important producator de lapte praf din tara incepand cu anul 1961. De-a lungul timpului, si-a diversificat portofoliul, devenind de asemenea un important producator de branzeturi preparate dupa retete specifice zonei, precum cascaval, cas si urda. Toate aceste produse au fost si sunt prezente in piata sub brandul Raraul. 

In 1994, Raraul fost privatizata prin metodea MEBO si a devenit prima societate pe actiuni cu capital privat integral romanesc din industria laptelui din Romania. 

In 2008, societatea Raraul a fost achizitionata de compania Albalact, pentru dezvoltarea portofoliului de branzeturi, unt si lapte. Albalact detine in prezent 99,09% din pachetul de actiuni al societatii Raraul.

Raraul a fost modernizata in ultimii ani prin investitii importante, astfel ca astazi fabrica foloseste tehnologii avansate de procesare, combinate cu metodele traditionale de obtinere a produselor lactate. In 2010, brand-ul Raraul a trecut printr-un amplu proces de schimbare a identitatii vizuale si s-a transformat dintr-un brand regional intr-un brand national, cu o noua imagine si un nou concept de pozitionare pe piata. Tot atunci, compania Albalact a decis intrarea cu brandul Raraul intr-o noua categorie de lactate – laptele UHT. 

In 2012, Raraul si-a imbogatit portofoliul cu o gama diversificata de branza proaspata de vaci. La doar un an de la lansarea noilor produse, Raraul a ajuns brand-ul numarul doi in categoria branza proaspata de vaci.

In portofoliul Albalact se regasesc, astazi, peste 150 de sortimente sub cele cinci brand-uri ale companiei - ZUZU, FULGA, RARAUL, ALBALACT, POIANA FLORILOR.

In 2016, Grupul Albalact (Albalact S.A., Albalact Logistic SRL si Raraul S.A.) a devenit parte a grupului Lactalis - cea mai mare companie de lactate din lume, cu o cifra de afaceri de 17 miliarde euro în 2015. Albalact a intrat în Grupul Lactalis in urma licitatiei care s-a incheiat cu succes pe 19 septembrie 2016, la Bursa de Valori Bucuresti.

Grupul Lactalis este prezent, azi, in 83 de tari de pe toate continentele, detine unitati de productie in 43 de tari din lume si gestioneaza un portofoliu cu brand-uri internationale renumite, dar si cu brand-uri locale importante.