Care este diferența între lapte pasteurizat și ultrapasteurizat (UHT)?
Pasteurizarea, procedeu inventat de microbiologul Louis Pasteur, implică încălzirea laptelui la 70-75 de grade Celsius, cu un timp de menţinere între 15-20 secunde înainte că acesta să fie răcit. Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate de 15 până la 21 de zile dacă este refrigerat corespunzător la temperaturi cuprinse între 2 și 4 grade Celsius, pe timpul transportului, distribuţiei și depozitării în magazin. Desigur, după desigilarea lui, recomandăm ca laptele să fie consumat în maxim 3 zile, pentru că este un lapte proaspăt natural și se poate altera dacă temperatura de păstrare în frigider nu este corespunzătoare sau dacă laptele se contaminează cu microbi și spori din mediul în care este depozitat (frigider, bucătărie, mâinile noastre).
Prin ultrapasteurizare (UHT), laptele este expus timp de numai 2-4 secunde la o încălzire intensă, în intervalul de 135 – 150 grade Celsius. Procedeul UHT (Ultra High Temperature) este un proces continuu ce are loc într-un sistem închis, prevenind recontaminarea produsului cu microorganisme purtate de aer. Produsul trece printr-o succesiune rapidă de etape de încălzire şi răcire. Umplerea aseptică este o parte integrantă a procesului prin care se evită recontaminarea. Rezultatul final este un produs steril, care până la desigilare, poate fi păstrat timp de aproximativ şase luni la temperatura ambientală, fără a fi necesară refrigerarea. Desigur, după desigilarea lui, recomandăm că laptele să fie consumat în maxim 3 zile, pentru că este un lapte natural și se poate altera dacă temperatura de păstrare în frigider nu este corespunzătoare sau dacă laptele se contaminează cu microbi și spori din mediul în care este depozitat (frigider, bucătărie, mâinile noastre).
Ambalajele Tetra Pak nu contribuie la poluarea mediului prin conţinutul de plastic şi aluminiu?
Ambalajele Tetra Pak sunt de tip tetraedru (sistemul Tetra-Pak la care cartonul obținut din hârtie kraft decolorată, dublat pe interior cu polietilenă) sunt conforme standardelor de ambalare. Confecţionarea ambalajelor din materiale complexe presupune laminarea mai multor straturi de materiale diferite. Fiecare strat de material serveşte unei funcţii speciale în cadrul produsului finit. Firma Tetra Pak a fost prima adeptă a conceptului de reducere a cantităţii de materiale folosite în fabricaţie.
- cartonul din hârtie reciclabilă este principalul constituient al materialelor complexe pentru ambalaje conferind rezistenţă şi duritate acestora.
- polietilena reprezintă 15 – 20% din greutatea cartonului şi, cu toate că are o grosime de până la 10 microni, asigură impermeabilitatea faţă de microorganisme şi umezeală protejând produsul ambalat şi ajută la sudarea materialelor folosite între ele.
- aluminiul este folosit sub formă de folie cu grosimea de până la 9 microni, reprezentând doar 5% din greutatea cartonului în cazul ambalării aseptice când produsul necesită o protecţie avansată faţă de oxigen, iar produsul ambalat poate fi păstrat fără a fi refrigerat, economisind astfel energie.
Ce se întamplă cu conţinutul nutritiv al laptelui procesat?
Laptele colectat din ferme şi recepţionat la fabrică trece prin mai multe etape în procesul de prelucrare: omogenizarea moleculelor de grăsime, separarea grăsimii pentru a produce lapte standardizat după normele în vigoare: degresat (0,1% grăsime), parţial degresat sau semidegresat (1,5% grăsime) şi integral (3,5% grăsime), urmând prelucrarea termică (prin pasteurizare sau ultrapasteurizare). Prin procesare, pe lângă îndepărtarea microorganismelor, este controlată cantitatea de grăsime, dar sunt păstrate vitaminele şi nutrienţii. De exemplu, cantitatea de calciu şi alte minerale în cazul laptelui degresat, şi în cazul celui integral rămâne aceeaşi.
După desigilarea cutiei de lapte (pasteurizat sau UHT) acesta îşi păstrează proprietăţile? La ce temperatură trebuie păstrat şi mai ales câte zile după desigilare mai poate fi consumat?
Laptele pasteurizat sau UHT îşi păstrează proprietăţile nutritive şi după desigilarea cutiei. Dar pentru că este un lapte proaspăt și nu conține niciun fel de conservat, pentru a fi consumat în condiții de siguranță, laptele desigilat trebuie păstrat la frigider, la temperatura de 2-4 grade Celsius şi trebuie consumat în următoarele 3 zile. În acest fel evităm contaminarea lui cu germeni din mediul extern, care pot duce la alterarea produsului.
Dar dacă fierbem laptele produs în gospodărie (neprocesat şi neambalat) o dată sau de două ori, nu devine sigur pentru consum?
Laptele pierde majoritatea nutrienţilor buni prin fierbere. Mai mult decât atât, laptele neprocesat poate să conţină microbi periculoşi care nu sunt distruşi doar prin simpla fierbere.
Pentru sănătatea familiei dumneavoastră, beţi lapte ambalat, care este cel mai sigur pentru consum şi care păstrează cel mai bine vitaminele. Laptele procesat şi amabalat este controlat sanitar-veterinar şi verificat de mai multe ori pe parcursul procesului de distribuţie.
Laptele UHT conţine conservanţi? Poate fi această tehnologie inovatoare a păstrării timp îndelungat a laptelui (UHT) adevarată fără adaos de conservanţi?
În absenţa activităţii microbiene şi datorită/în condițiile pre-sterilizării ambalajului, laptele nu mai este atât de perisabil: prin ultrapasteurizare, durata de valabilitate a produsului alimentar este prelungită, nefiind nevoie de conservanţi. Temperatura depăşeşte punctul de fierbere (135-150 grade C), iar timpul este foarte scurt, 2-4 secunde). Această etapă foarte scurtă de încălzire- urmată de răcire rapidă distruge microbii şi microorganismele, asigură păstrarea vitaminelor şi nutrienţilor, spre deosebire de fierberea obişnuită pe aragaz a laptelui crud care nu distruge toţi germenii, în schimb distruge vitaminele şi nutrienţii.
Numerele înscrise pe cutia Tetra Pak reprezintă numărul de reprocesări ale laptelui?
Nu, nicidecum, deoarece laptele nu se reprocesează. Acel număr se referă la numărul rolei pe care se tipăreşte materialul de ambalat; echipamentul de tipărit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role, iar în unele fabrici chiar 6 role. Numerele (1, 2, 3, 4 sau 5) sunt tipărite în fabricile Tetra Pak, apoi materialul ambalat este livrat clientului. În cazul în care acesta raportează un defect funcţional, trebuie identificată rola pe care s-a tipărit materialul de ambalat, pentru a-l comunica fabricii Tetra Pak şi a-l remedia.
Ce conţine ambalajul Tetra Pak în care este ambalat laptele pasteurizat și UHT?
Ambalajul Tetra Pak poate fi alcătuit numai din stratul de carton şi polietilenă (atât la exterior, cât şi la interior), caz în care este folosit pentru ambalarea laptelui pasteurizat. În cazul laptelui UHT se foloseşte un ambalaj special, care conţine şi folie de aluminiu la mijloc. Astfel, ambalajul păstrează intact conţinutul şi proprietăţile laptelui pe perioada de valabilitate a produsului deoarece împiedică atât pătrunderea microbilor şi germenilor, cât şi a luminii (ştiut fiind că laptele îşi modifică unele proprietăţi la contactul cu lumina ambientală).
Este laptele neprocesat mai bun decât cel din comerț procesat?
Laptele netratat termic poate găzdui o serie de organisme patogene care ne pot îmbolnăvi grav (tuberculoza, difteria, poliomielita, febra tifoida și altele). Vacile pot fi doar purtătoare de organisme dăunatoare omului, fără a manifesta de multe ori, niciun simptom deosebit.
Are laptele neprocesat mai multe vitamine decât cel din comerț?
Vitaminele sunt sensibile la durata tratamentului termic, nu la temperatură. Prin fierberea laptelui acasă, pe aragaz, la 100 de grade timp de 15-20 de min se pierde cea mai mare parte din ele. În fabrică, tratamentul termic durează 2-4 secunde (de fapt este un șoc termic), ceea ce face ca pierderea vitaminelor din lapte (B12, B2, A) să fie minimă (sub 10%).
Este bun laptele UHT pentru copiii care au împlinit 1 an?
În general, medicii pediatri sunt de acord cu introducerea laptelui de vacă în alimentaţia copiilor, începând cu vârsta de 1 an.
Aluminiul dăunează sănătăţii şi este cancerigen. Ambalajul laptelui UHT conţine şi aluminiu. Nu afectează aluminiul proprietăţile laptelui?
Aluminiul nu intră în contact cu produsul alimentar, deoarece, interiorul pachetului este acoperit cu un strat de polietilenă alimentară.
*Sursa: Tetra Pak Romania